Het DAFF Academy Vertoningsweekend

Het DAFF Academy Vertoningsweekend

Op 23, 24 en 25 juni organiseerden de DAFF en het Nederlands Film Festival het Academy Vertoningsweekend: één weekend in het Ketelhuis waarin stemmers de gelegenheid kregen om de films, die meedingen in de Gouden Kalf Competitie 2017, op de best mogelijke wijze te zien. Op groot scherm met optimaal geluid. 

 

In totaal vertoonden we 40 films en organiseerden we 10 nagesprekken met makers uit verschillende disciplines, om het inhoudelijke debat over film te stimuleren.

Op vrijdag ging Joost van Ginkel in gesprek met Alex Booy over het sound design in de documentaire 0,03 seconde. Ze bespraken onder andere de uitdagingen van het opnemen van geluid in een vochtige omgeving en het opbouwen van de verschillende geluidslagen. Ook ging Joost in gesprek met Rifka Lodeizen over haar hoofdrol in de speelfilm Verdwijnen. Rifka vertelde over haar samenwerking met de jonge acteur Marcus Hanssen en regisseur Boudewijn Koole. Daarnaast kwam Floris Vos op vrijdag langs om te vertellen over het production design van de speelfilm Brimstone. Floris vertelde aan gespreksleider Harry Ammerlaan over de uitdagingen die komen kijken bij het realiseren van een grote internationale productie en hele dorpen die speciaal voor deze film gebouwd zijn.

Op zaterdag sprak Marieke van der Pol met regisseur Martijn Maria Smits en hoofdrolspeler Thomas Rykewaert over de speelfilm Waldstille. Ze bespraken de manier waarop Martijn zijn spelers regisseert en de achtergrond van het verhaal. Ook ging Marieke in gesprek met Dorith Vinken over het montageproces van de speelfilm Layla M. Zij vertelde onder meer dat ze pas na alle opnames het materiaal bekijkt en besprak hoe de film ontvangen is door jongeren. ’s Avonds sprak Marieke met Dave Schram, de producent van de speelfilm Prooi. Dave vertelde onder meer over de special effects en de vier leeuwen die gecreëerd zijn om de filmleeuw tot leven te wekken. Diezelfde dag besprak cameraman Willem Nagtglas onder leiding van Ineke Houtman het camerawerk in de speelfilm Alberta. Willem vertelde over de uitdagingen die de korte draaiperiode met zich meebracht en het creëren van Canada in de Ardennen.

Op zondag sprak Jaim Sahuleka met Chrisnanne Wiegel en Joris Oonk over de muziek in De Zevende Hemel. Zij vertelden onder meer hoe ze bekende nummers zo in de film hebben verwerkt dat het verhaal doorloopt. Het weekend werd afgesloten door scenarist Hugo Heinen die met Peter Alderliesten in gesprek ging over het script van de speelfilm Tonio. De vertaling van boek naar script en van script naar film kwamen daarbij aan de orde.

Op zaterdagavond verzorgde de legendarische filmband The Jody Foster Xperience een spetterend optreden in een vol Ketelhuis.

Het Academy Vertoningsweekend werd georganiseerd in samenwerking met ACT, NSC, NBF, NCE, VCA en Netwerk Scenarioschrijvers en kwam tot stand met steun van het Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP).

 • De Matchmaker: Vertoning & Nagesprek
  In het kader van de Gouden Kalf Competitie organiseert de DAFF een aantal nagesprekken bij filmvertoningen… Lees meer »
 • De Achtste Dag: Vertoning & Nagesprek
  In het kader van de Gouden Kalf Competitie organiseert de DAFF vanaf 22 mei tot en met 18 juli een… Lees meer »
 • La Holandesa: Vertoning & Nagesprek
  In het kader van de Gouden Kalf Competitie organiseert de DAFF vanaf 22 mei tot en met 18 juli een… Lees meer »
 • De DAFF Brainroom van april
  Op maandag 9 april vond er weer een DAFF Brainroom plaats. De Brainroom is een plek waar vrijuit… Lees meer »
 • DAFF Diner: Jonge makers
  Op donderdag 8 februari vond er weer een DAFF Diner plaats. Deze keer werd, onder leiding van editor… Lees meer »
 • De DAFF Brainroom van december
  Op maandag 18 december vond er weer een DAFF Brainroom plaats. De Brainroom, een initiatief van… Lees meer »
 • Gouden Kalveren 2017 uitgereikt!
  Op vrijdag 29 september werd de 37e editie van het Nederlands Film Festival feestelijk afgesloten… Lees meer »
 • In gesprek met... Ate, Elsbeth & Nadja
  De leden van de Academy kunnen nog tot en met zondag 24 september hun stem uitbrengen voor de winnaars… Lees meer »
 • NFF opent met de uitreiking van het eerste Gouden Kalf
  Op woensdag 20 september werd de 37e editie van het Nederlands Film Festival feestelijk geopend… Lees meer »
 • De DAFF Brainroom was weer een succes!
  Op maandag 18 september vond er weer een DAFF Brainroom plaats. De Brain Room is een initiatief… Lees meer »