De DAFF Gouden Kalveren Talks

Dag 1 van de DAFF Gouden Kalveren Talks

De eerste DAFF Gouden Kalveren Talk was een groot succes! Gespreksleider Job ter Burg ging, samen met een zaal vol enthousiaste professionals en studenten, in gesprek met Boudewijn Koole (genomineerd in de categorie Beste Regie voor Beyond Sleep) en Joost van Ginkel (genomineerd in de categorie voor Beste Scenario voor The Paradise Suite). Koole en Van Ginkel, die allebei zowel het scenario als de regie van hun films verzorgden, deelden onder andere hun ervaringen met het vertalen van een scenario naar beeld. Koole en Van Ginkel bleken op dit gebied op een andere manier te werken. Koole schreef zijn scenario chrolonigisch en bepaalde tijdens het montageproces de volgorde waarin hij het verhaal van Beyond Sleep wilde vertellen. Van Ginkel daarentegen legde de volgorde al volledig vast tijdens het schrijfproces. Hoewel Koole en Van Ginkel dus een andere manier van werken bleken te hebben, deelden ze hun enthousiasme voor het werken aan een internationale co-productie. Een grote meerwaarde hiervan vonden ze het feit dat ze een crew konden samenstellen bestaande uit de beste mensen uit de internationale filmwereld.

 

Dag 2 van de DAFF Gouden Kalveren Talks

Tijdens de tweede DAFF Gouden Kalveren Talk ging Barbara Bredero in de Blauwe Zaal van de Utrechtse Stadsschouwburg in gesprek met Gys Zevenbergen (genomineerd voor de montage van Beyond Sleep), Peter Alderliesten (genomineerd voor de montage van Publieke Werken) en Melle van Essen (genomineerd voor het camerawerk in Beyond Sleep). Er kwamen uiteenlopende onderwerpen aan bod. Zo werden de extreme wide shots van Van Essen besproken en vertelden Zevenbergen en Alderliesten over hun montageproces. Daarnaast gingen de genomineerden in gesprek over het feit dat een interne strijd, die de hoofdpersonages uit beide films voeren, op verschillende manieren overgebracht kan worden op de kijker.

 

Dag 3 van de DAFF Gouden Kalveren Talks

Tijdens de derde DAFF Gouden Kalveren Talk ging Marieke van der Pol in gesprek met genomineerden uit uiteenlopende categorieën: Raymond Thiry (genomineerd voor zijn bijrol in The Paradise Suite), Issaka Sawadogo (genomineerd voor zijn hoofdrol in The Paradise Suite) en Mark Glynne (genomineerd voor het Sound Design in Beyond Sleep). Met Raymond en Issaka besprak Marieke onder andere waarom ze aan The Paradise Suite wilden meewerken en hoe ze zich hadden voorbereid op hun rol. Ook kwam aan bod hoe en waarom de heren ooit de keuze hebben gemaakt om acteur te worden. Ook met Mark sprak Marieke over zijn manier van werken. Mark vertelde onder andere over zijn samenwerking met de regisseur, editor en componist en hoe hij het geluid van Noorwegen en de kosmos heeft geprobeerd weer te geven.

 

Dag 4 van de DAFF Gouden Kalveren Talks

Tijdens de vierde DAFF Gouden Kalveren Talk sprak Barbara Bredero met Hanneke Niens, Ellen Havenith, Frans van Gestel, André van Duren, Sytze van der Laan, Kurt Loyens en Genaro Rosato over de categorieën Production Design en Beste Film. Met Kurt en Genaro besprak Barbara onder andere waarom ze mee wilden werken aan Knielen Op Een Bed Violen en De Grote Zwaen en waar ze de spullen vonden waarmee ze hun sets konden vormgeven. Hanneke, Ellen, Frans, André en Sytze vertelden onder andere wat de voordelen zijn van een internationale co-productie, wat voor doelgroep ze met hun film wilden aanspreken en of ze bereid zouden zijn consessies te doen om een film toegankelijker te maken voor een groter publiek.

 

Dag 5 van de DAFF Gouden Kalveren Talks

Tijdens de laatste DAFF Gouden Kalveren Talk spraken John Appel en Derk-Jan Warrink met Marco Niemeijer, Digna Sinke, Ester Gould, Merlijn Snitker, Alex Simu, Erik Jan Grob en Marc Lizier over de categorieën Documentaire & Muziek. John sprak met Marco, Digna en Ester onder andere over hoe ze, ieder op hun eigen manier, een zeer persoonlijke documentaire gemaakt hebben en op welke wijze ze zelf als maker aanwezig zijn. Derk-Jan besprak met Merlijn, Alex, Erik Jan en Marc de fragmenten die iedr van de componisten had meegenomen. Daarbij kwam onder andere aan bod hoe je muziek schrijft voor een film die nog niet gedraaid is en hoe je als componist samenwerkt met sound designers.

 • Gouden Kalveren 2017 uitgereikt!
  Op vrijdag 29 september werd de 37e editie van het Nederlands Film Festival feestelijk afgesloten… Lees meer »
 • In gesprek met... Ate, Elsbeth & Nadja
  De leden van de Academy kunnen nog tot en met zondag 24 september hun stem uitbrengen voor de winnaars… Lees meer »
 • NFF opent met de uitreiking van het eerste Gouden Kalf
  Op woensdag 20 september werd de 37e editie van het Nederlands Film Festival feestelijk geopend… Lees meer »
 • De DAFF Brainroom was weer een succes!
  Op maandag 18 september vond er weer een DAFF Brainroom plaats. De Brain Room is een initiatief… Lees meer »
 • Filmmaker Ate de Jong verkozen tot Artist In Residence 2017
  Filmmaker Ate de Jong is door het Raindance Film Festival verkozen tot Artist in Residence 2017.… Lees meer »
 • In gesprek met... Boris, Saskia & Willem
  Hoe ervaren je vakgenoten het stemmen? Deze week vroegen we het aan documentairemaker Boris Gerrets,… Lees meer »
 • Nominaties Gouden Kalveren 2017
  Op vrijdag 1 september werden in het Ketelhuis de nominaties bekend gemaakt voor de Gouden Kalveren… Lees meer »
 • In gesprek met... Bobby & Suzanne
  Hoe ervaren je vakgenoten het stemmen? Deze week vroegen we het aan regisseurs Bobby Boermans (fictie)… Lees meer »
 • In gesprek met... Thomas & Arno
  Hoe ervaren je vakgenoten het stemmen? Deze week vroegen we het aan Arno Willemstein (sound designer)… Lees meer »
 • In gesprek met... Merlijn & Menno
  Hoe ervaren je vakgenoten het stemmen? Deze week voelden we Merlijn Snitker (componist) en Menno… Lees meer »