In gesprek met Bho & Jon

Net als vorig jaar vragen we leden van de Academy naar hun ervaringen met het stemmen voor de Gouden Kalveren. Hoe kijken je collega-stemmers de films het liefst en wat geeft voor hun de doorslag om een kandidaat te selecteren? We trappen af met kostuumontwerper Bho Roosterman en regisseur, scenarioschrijver en acteur Jon Karthaus.

Hebben jullie beoordelingscriteria voor jezelf opgesteld? Wat geeft voor jullie de doorslag om een film wel of niet te selecteren?
Bho: “Ik heb geen lijstje waarop ik punten aanvink of iets dergelijks. Ik kijk voornamelijk naar wat mij heeft geraakt. Dat kan door het verhaal zijn, of door het spel. En ik kijk natuurlijk naar de kostuums. Daarbij let ik op dat het klopt, op of ik het geloof, op het vakmanschap, het kleurgebruik én op dat het niet opvalt! Als kleding niet opvalt dan vind ik het goed, alhoewel dat natuurlijk niet geldt voor alle genres.”

Jon: “Als regisseur en scenarioschrijver kijk ik allereerst naar het niveau en de originaliteit van storytelling. Weet het me te grijpen, vast te houden en te raken? De originaliteit van een film, de technische uitvoering en de cast vind ik heel belangrijk. Daarnaast vind ik het belangrijk dat een film een eigen signatuur heeft. Is het écht wat de maker wilde maken, zonder dat het daardoor ook meteen haar publiek verliest? Persoonlijk schrijf en regisseer ik mijn films zeker óók voor een publiek. Ik vind het leuk en zelfs belangrijk om met het bereiken van een (groot) publiek bij te dragen aan de Nederlandse filmcultuur.”

Kijken jullie het hele jaar door veel Nederlandse films of gaan jullie in de zomer bingewatchen?
Jon: “Ik weet hoeveel engelengeduld ervoor nodig is om een speelfilm gerealiseerd en op het grote doek te krijgen. Dus ik probeer Nederlandse films meteen in de bioscoop te bekijken.”

Bho: “Ik kijk alles achter elkaar, zoveel mogelijk. Eigenlijk ben ik meer een serietype en kijk ik niet zoveel films, dus ik moet echt aan de bak!”

Hoe bekijken jullie de films het liefst?
Bho: “Het liefst kijk ik thuis, in bed, vers gedoucht, met man en hond onder een dekentje. En dan lekker de hele avond kijken!”

Jon: “Ik ben verliefd op de sfeer in de bioscoop: de geur van popcorn, mensen die door de regen hebben gefietst voor die ene film, een zaal horen schaterlachen. Ik denk dat het de romanticus in mij is die dit zo kan waarderen. Maar omdat ik een enorme beeldnerd en audiofiel ben, staat thuis ook een home-cinema voor me klaar. Deels voor privéviewings, maar zeker ook om me op groot scherm te laten inspireren door andere makers.”

Overleggen jullie met collega-stemmers over jullie keuzes?
Jon: “Film is mijn werk, dus ik spreek het hele jaar door – tot vervelens aan toe – over films en series. Maar, om het zo zuiver mogelijk te houden, bespreek ik niet met collega’s op wat of wie ik stem.”

Bho: “Nee hoor, van mij mag iedereen zelf weten waar en op wie hij stemt.”

Hoe ver ben je op dit moment? En is de keuze tot dusver lastig?
Bho: “Ik heb natuurlijk al wel het een en ander gezien, maar ik moet nog veel films kijken voor ik kan stemmen!”

Jon: “Ik heb de eerste stemmen uitgebracht, maar ik vind het niet makkelijk. Door de diversiteit in films en met name in genres is de keuze best lastig. Doordat ik als maker best veel genomineerden persoonlijk ken, moet ik opletten dat ik wel door een academy-bril blijf kijken. Maar dat is gelukkig geen probleem.”


Foto Bho Roosterman: Robin de Puy

 

 • DAFF Diner i.s.m. The Buddy Film Project
  Op woensdag 31 oktober vond in Poesiat & Kater in Amsterdam een speciaal DAFF Diner plaats, in samenwerking… Lees meer »
 • Winnaars Gouden Kalveren 2018
  Op vrijdagavond 5 oktober zijn tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op de 38e editie van het Nederlands… Lees meer »
 • Extra vertoningen tijdens het Nederlands Filmfestival
  Naast de reeds geplande vertoningen, zullen er tijdens het Nederlands Filmfestival vier extra vertoningen… Lees meer »
 • In gesprek met Achmed & Lars
  Hoe kijken je collega-stemmers de films het liefst en wat geeft voor hun de doorslag om een kandidaat… Lees meer »
 • Nominaties Gouden Kalveren 2018
  Op dinsdag 4 september maakten DAFF-lid Yannick van de Velde en Silvia van der Heiden, directeur… Lees meer »
 • Projecten gezocht voor de nieuwe DAFF Brainroom
  Ben je bezig met een project waar je advies en input van mede-makers bij kunt gebruiken? Stuur het… Lees meer »
 • In gesprek met Manoushka & Tanya
  Hoe kijken je collega-stemmers de films het liefst en wat geeft voor hun de doorslag om een kandidaat… Lees meer »
 • In gesprek met Bho & Jon
  Net als vorig jaar vragen we leden van de Academy naar hun ervaringen met het stemmen voor de Gouden… Lees meer »
 • DAFF-lid Wouter van Luijn overleden
  Met onze vakgenoten zijn wij intens verdrietig over het overlijden van DAFF-lid Wouter van Luijn. Lees meer »
 • De Matchmaker: Vertoning & Nagesprek
  In het kader van de Gouden Kalf Competitie organiseert de DAFF een aantal nagesprekken bij filmvertoningen… Lees meer »