Pieter Verhoeff 1938 - 2019

DAFF-lid Pieter Verhoeff was een sociaal bewogen filmmaker met een sterke hang naar historisch drama. Woensdagavond 17 april overleed hij, 81 jaar oud.

Verhoeff groeide op in Lemmer, in een protestants gezin, en belandde na een opleiding tot sociaal-cultureel werker midden jaren zestig op de Nederlandse Filmacademie. Hij maakte zijn speelfilmdebuut in 1980 met Het teken van het beest. 

In de jaren zeventig had Verhoeff al een reputatie opgebouwd als televisieregisseur. Hij leverde items voor Het Gat van Nederland, en maakte deel uit van de 'gideonsbende', de VPRO. Met zijn spraakmakende namaakdocumentaire Rudy Schokker huilt niet meer (1972) was Verhoeff een van de eerste beoefenaars van het 'mockumentary'-genre. Nogal wat verontruste kijkers dachten dat het écht was, wat ze zagen.

Met Van geluk gesproken (1987) regisseerde hij een door publiek en pers gewaardeerde speelfilm over gewone Amsterdammers, bewoners van een pand die elkaar treffen in het trappenhuis. Met bijrollen voor Michiel Romeyn en Kees Prins, twee toekomstige Jiskefetters. In de jaren 90 regisseerde Verhoeff de eerste reeks van het VPRO-programma Jiskefet. De titel had hij uit z'n losse Friese pols geschud: 'gooi die rommel maar in de jiskefet' (vuilnisbak).

Ook Nynke, wederom een Fries historisch bioscoopdrama, was in 2001 een flink succes. Met actrice Monic Hendrickx als Nynke van Hichtum, echtgenote van SDAP-voorman Troelstra en kinderboekenschrijfster.

Verhoeff, die meende dat hij zichzelf enigszins in de hoek schilderde met al dat Friese drama ('ik ben de streekromancier van de Nederlandse speelfilm'), vond zichzelf uit als actie- en avonturenfilmer met Brief voor de koning, de jeugdfilm vol zwaardgezwaai en ridders.

Bijna 80 was filmmaker Pieter Verhoeff (1938- 2019) toen hij in 2017 nog eens twee films presenteerde op het Nederlands Filmfestival. Tokyo Trial, zijn internationale coproductie over het oorlogstribunaal te Japan na WOII. En Echt Herman Koch, een portret van de Nederlandse schrijver. Tokyo Trial had hem hoofdpijn bezorgd, dat kon niet anders. De Japanse producenten hadden zo hun eigen ideeën, en lieten de Nederlandse (co)regisseur weinig ruimte om de historische feiten van kleur te voorzien, terwijl dat nu juist de kracht was van Verhoeff. De nominatie voor een Emmy voor Tokyo Trial verzachtte de pijn; eervol.

Verhoeff was niet van zins met pensioen te gaan, zei hij in 2018 in deze krant. 'Ik mag dan 80 worden, als ik met cast en crew de set op stap, ga ik het land van de vrijheid in. Alles is lichter. Met anderen iets moois maken, daar ligt het voor mij.'

 • Nominaties Gouden Kalveren 2019
  In Utrecht zijn op dinsdag 10 september 2019 de Gouden Kalveren-nominaties bekend gemaakt. De namen… Lees meer »
 • In gesprek met... Stanley & Guido
  Hoe ervaren je vakgenoten het stemmen? We vroegen het aan editor Stanley Kolk (NCE) en cameraman… Lees meer »
 • Rutger Hauer overleden
  Rutger Hauer is overleden. Een van onze weinige wereldsterren, die toch het liefst in een Fries… Lees meer »
 • Verslag: NFF Extended Auteursrecht
  De grote zaal van Eye Filmmuseum was op dinsdag 9 juli het podium voor vier topadvocaten die in… Lees meer »
 • In gesprek met… Sieger en Ashar
  Hoe ervaren je vakgenoten het stemmen? We vroegen het aan acteur Sieger Sloot en scenarioschrijver… Lees meer »
 • Bestuurslid Menno Boerema overleden
  Afgelopen weekend is ons geliefde bestuurslid Menno Boerema overleden.  Met ongekende gedrevenheid,… Lees meer »
 • Naar de film in het Louis Hartlooper Complex
  Sinds 1 juni 2018 kunnen leden met de DAFF-ledenpas gratis Nederlands films bezoeken in Het Ketelhuis… Lees meer »
 • Pieter Verhoeff 1938 - 2019
  DAFF-lid Pieter Verhoeff was een sociaal bewogen filmmaker met een sterke hang naar historisch drama.… Lees meer »
 • De Dutch Academy For Film breidt uit met filmmakers met TV-credits en industry-leden
  De Dutch Academy For Film heeft de voorwaarden om lid te kunnen worden aangepast. Naast filmmakers… Lees meer »
 • Schrijvers gezocht voor Writersroom!
  Op 24 juni 2019 organiseert ROSE stories een nieuwe editie van WRITERSROOM. Bij dit event krijgen… Lees meer »