SECTOR

De DAFF heeft een verbindende rol in het stroomlijnen van de communicatie tussen verschillende organisaties werkzaam in de filmsector. We betrekken relevante partijen bij overleg over de verschillende dossiers, zetten ons netwerk in om partijen aan elkaar te koppelen en verwijzen door naar derden. Waar de DAFF zich in eerste instantie richt op de interne communicatie en het verbeteren van de overlegstructuren binnen de sector, bedient de NBF bijvoorbeeld de sector met hun nieuwsbrief en website voorzien van actuele nieuwsfeiten. We vullen elkaar hierin aan en versterken elkaar. 

DOSSIERS

De gesprekken binnen de werkgroep sectorplan zijn in volle gang. DAFF coördineert de makersvertegenwoordiging in deze werkgroep. Doel van de rijksoverheid middels het sectorplan is de productie, kwaliteit, pluriformiteit en de zichtbaarheid van het Nederlands cultureel AV-aanbod (speelfilms, documentaires, animatiefilms, innovatieve mediaproducties en series) duurzaam te versterken en toe te werken naar een gezond ecosysteem in de audiovisuele sector.

De werkgroep wordt gevormd door een afvaardiging van partijen in de productie- en exploitatieketen. Namens de makers zitten Robert Alberdingk Thijm en Guido van Gennep aan tafel. Zij worden van input voorzien door een klankbordgroep met daarin vertegenwoordigers vanuit DDG, Netwerk Scenarioschrijvers, ACT, NCE, NSC en DAFF.
De knelpunten vanuit de verschillende partijen zijn geïnventariseerd en er wordt gewerkt aan bouwstenen en aanbevelingen. De verwachting is dat in de loop van het voorjaar een eerste versie van het plan afgerond zal worden.

Werkgroep sectorplan

DAFF Filmdebat

De Dutch Academy For Film (DAFF) organiseert vanaf 2023 jaarlijks een open gesprek over een op dat moment veelbesproken vraagstuk binnen de filmsector. Professionals zijn van harte welkom om actief mee te denken over concrete acties, zowel voor de korte als lange termijn. Deze bevindingen publiceert de DAFF in een verslag voor de sector.

Lees hier het verslag van het DAFF Filmdebat 2023

 

Arbeidsmarkt/Platform ACCT

Per 1 april 2024 is de Leidraad veilig en gezond werken AV-sector 1.0 in werking getreden. Deze omvat 37 uitgangspunten om de fysieke en psychosociale veiligheid te waarborgen van opdrachtnemers die betrokken zijn bij het maken van speelfilms, korte films, documentaires, animaties, series en innovatieve mediaproducties. De uitgangspunten hebben betrekking op de werkomgeving en op de planning van werk- en rusttijden. 

Lees hier meer informatie

Lees hier de Leidraad

 

 

NPO-fonds

De NPO staat aan de vooravond van een nieuwe concessiebeleidsplanperiode en gaat de stap zetten naar integraal programmeren en genrebeleid. Vooruitlopend op de uitwerking hiervan heeft de NPO het voornemen kenbaar gemaakt de onafhankelijke status van het NPO-fonds te willen beëindigen en in te bedden in de NPO- organisatie.

Lees hier verdere informatie.

 

 

Politieke lobby’s

Regelmatig trekt de Academy samen met vakverenigingen op voor politieke lobby’s binnen de sector. In de afgelopen periode hebben we lobby gevoerd voor continuering van de production incentive voor high-end series en het wetsvoorstel investeringsverplichting.

 

 

Het verenigingsoverleg

Sinds 2019 organiseert de Academy twee keer per jaar een overleg tussen de vakverenigingen. Tijdens dit overleg stemmen we actuele beleidsontwikkelingen af en informeren elkaar over ieders activiteiten en speerpunten.

 

 

FAN of Europe

De Academy is lid van het Film Academy Netwerk of Europe. Er vindt regelmatig (online) contact tussen de academies plaats om kennis en ervaringen uit te wisselen ten behoeve van de filmsector. Een keer per jaar komen de academies live samen voor overleg in Karlovy Vary.

 

 

 

Het Covid-19 protocol

Het protocol is tijdens de pandemie leidend voor alle Nederlandse AV-producties. De huidige versie (9.2) sluit aan bij de verdere versoepelingen van de landelijke coronaregels (per 23 maart 2022). Werkzaamheden ten behoeve van professionele AV-producties kunnen onder voorwaarden worden voortgezet.

In aansluiting op het protocol heeft de Academy in 2020 een Toolkit ontwikkeld met praktische tips voor op de werkvloer, gericht op drama, commercial en documentaire.

Lees hier verdere informatie.