Sectorvertoning DE PROPAGANDIST - 'De macht en kracht van film'
Apr
9

Sectorvertoning DE PROPAGANDIST - 'De macht en kracht van film'

Op woensdag 9 april organiseren de Dutch Academy For Film, Movies That Matter, HUMAN en Docmakers de sectorvertoning van De Propagandist van regisseur Luuk Bouwman (IDFA Best Dutch Film Award 2024/Movies That Matter Dutch Focus Nomination 2025), met een inleiding en panelgesprek over over de macht en de kracht van het medium film. 

Aan de hand van niet eerder gepubliceerde interviews, familiefilms en propagandafilms vertelt ‘De Propagandist' het verhaal van de opkomst en ondergang van filmmaker Jan Teunissen (1898-1975). Als hoofd van de NSB Filmdienst, de SS Filmdienst en als leider van het Filmgilde wordt hij tijdens de Tweede Wereldoorlog de machtigste man in de Nederlandse filmwereld. ‘De Propagandist’ bevraagt de grenzen tussen film en propaganda en de rol van propagandisten - hoe zij beelden, verhalen, misinformatie en ideologie verspreiden. Trailer

De vertoning zal voorafgegaan worden door een inleiding van filmjournalist Hugo Emmerzael en na afloop zal een panelgesprek plaatsvinden onder leiding van Margje de Koning (Movies That Matter) met o.a. regisseur Luuk Bouwman, cameraman Jurgen Lisse NSC, directeur/hoofdredacteur HUMAN Willemien van Aalst, distributeur Daan Vermeulen (Cinema Delicatessen) en producent Rogier Kramer (Labyrint Film).

Dit gesprek zal gaan over de invloed van het medium film en de kansen en gevaren die daarmee gepaard gaan. 
 
Datum: woensdag 9 april 2025.
Programma:   09:15 inloop
                        09:30 inleiding en vertoning film
                        11:30 panelgesprek
                        12:30 einde programma                       
Locatie: Eye 1, IJpromonade 1, Amsterdam

Let op: voor deze activiteit meld je je niet aan via het online ledenportaal, maar via onderstaande link. Het programma is ook toegankelijk voor niet DAFF-leden.

Deze sectorvertoning wordt mede mogelijk gemaakt door de Dutch Academy for Film, Eye Filmmuseum, Movies That Matter en het Nederlands Filmfonds.

View Event →
Kijken over de grens met Jany Temime
Apr
22

Kijken over de grens met Jany Temime

Op dinsdag 22 april werpen we een blik achter de schermen bij een van de meest toonaangevende costume designers van Hollywood: Jany Temime. Haar scherpe oog voor detail bracht de personages in Harry Potter, Skyfall, Spectre en Black Widow tot leven – en nu komt ze naar Felix Meritis om haar geheimen te delen!

Temime’s meesterwerk werd al meerdere malen bekroond, waaronder met de Costume Designers Guild Award en een Creative Arts Emmy Award voor haar werk aan House of the Dragon. Momenteel legt ze de laatste hand aan de nieuwe serie Young Sherlock van Guy Ritchie, met Hero Fiennes Tiffin, Natascha McElhone en Colin Firth. Eerder dit jaar verscheen Disclaimer van Alfonso Cuarón op Apple TV+, met Cate Blanchett in de hoofdrol.

Wat maakt haar ontwerpen zo uniek? Hoe creëert ze kostuums die tovenaars, drakenrijders, spionnen en superhelden tot leven wekken? En hoe werkt ze samen met regisseurs als Sam Mendes, Alfonso Cuarón, David Yates en Werner Herzog?

Ontdek het op dinsdag 22 april tijdens Kijken over de grens met Jany Temime in Felix Meritis!


Aanmelden verloopt via het DAFF online ledenportaal.
Klik hier voor een meer uitgebreide instructie over de online ledenomgeving. 
*Aan deelname zijn geen kosten verbonden. 

View Event →
Academy Vertoningsweekend
Sep
5

Academy Vertoningsweekend

In het weekend van 5 t/m 7 september organiseren de DAFF en het NFF het Academy Vertoningsweekend. Dit is voor stemmers voor de Gouden Kalveren de kans om drie dagen lang, samen met andere leden, de films in competitie op het grote scherm te bekijken.

View Event →
Genomineerdendiner Gouden Kalf Competitie
Oct
1

Genomineerdendiner Gouden Kalf Competitie

Dit jaar vieren we alle nominaties voorafgaand aan het gala met een feestelijk diner op woensdag 1 oktober. Genomineerden ontvangen hier t.z.t. een uitnodiging voor. Aangezien de nominaties pas op zondag 27 september bekend worden gemaakt, vragen we alle makers die in aanmerking komen voor een nominatie om woensdag 1 oktober vanaf 16:45 vrij te houden. 

View Event →

Algemene Ledenvergadering 2025
Mar
24

Algemene Ledenvergadering 2025

Datum: 24 maart 2025
Tijd: 20:00 - 22:00, inloop vanaf 19:45*
Locatie: Eye Filmmuseum, Room at the Top.

Over de ALV:
De agenda en aanvullende stukken volgen van te voren via de mail. Mocht je vooraf een vraag of opmerking hebben dan horen we dit graag via office@daff.org

Aanmelden
Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering via het DAFF online ledenportaal.
Klik hier voor een meer uitgebreide instructie over de online ledenomgeving. 

*Eerder communiceerden we de starttijd van 19:30, dit is veranderd naar 20:00.

View Event →
Kijken over de grens met Roel Reiné
Mar
19

Kijken over de grens met Roel Reiné

In deze derde avond in de reeks Kijken over de Grens benadrukt regisseur Roel Reiné het belang van het initiatief in eigen hand nemen en het creëren van je eigen mogelijkheden als maker.

Roel Reiné is op 11-jarige leeftijd gegrepen door Blade Runner en de mogelijkheid om in een film je eigen wereld te kunnen bouwen. In de afgelopen jaren heeft hij in Hollywood meer dan 20 speelfilms en series geregisseerd voor grote studio’s als Universal, Paramount, 20th Century Fox, Sony, Lionsgate, Netflix en Disney+. In Nederland maakte hij onder andere The Delivery (1999), Michiel de Ruyter (2015) en De Vuurlinie (2023). In Amerika regisseerde hij o.a afleveringen van Black Sails (2014-2017), de sci-fi serie Halo (2022). Op dit moment werkt hij aan een Nederlandse actieserie voor Amazon.
 
Op 19 maart geeft hij onder meer een inkijkje in zijn pitchdecks en worldbuilding, bepleit hij de kansen die genrefilms bieden en gaat hij in op de samenwerking tussen regisseur, studio en producent. Hij vertelt hij over de verschillen tussen werken in Amerika en Europa en welke kansen hier, mede dankzij de streamers, liggen voor Europese makers.
 
Kijken over de grens richt zich op de filmindustrie over de grens. Dit doen we samen met Nederlandse makers die hun sporen hebben verdiend in het buitenland. Aan de hand van fragmenten vertellen zij over hun loopbaan, het werkproces in het buitenland en waar we ons in Nederland door kunnen laten inspireren. Het programma wordt gemodereerd door Antoinette Beumer en komt tot stand in samenwerking met Netflix.

 

Kijken over de grens met Roel Reiné

woensdag 19 maart | Felix Meritis, Zuilenzaal | 20:00 start programma | 21:30 start borrel

Aanmelden verloopt via het DAFF online ledenportaal.
Klik hier voor een meer uitgebreide instructie over de online ledenomgeving. 
*Aan deelname zijn geen kosten verbonden. 

  • Roel Reiné is een internationaal gevierde regisseur uit Nederland, geroemd om zijn meeslepende vertelstijl en visueel indrukwekkende producties. Met een carrière van meer dan twee decennia heeft hij een breed scala aan speelfilms en televisieseries geregisseerd voor grote studio’s zoals Universal, Paramount, Marvel, 20th Century Fox, Sony, Lionsgate, Netflix en Disney+.

    Zijn doorbraak kwam met zijn debuutfilm The Delivery, waarmee hij direct een Gouden Kalf won voor Beste Regisseur. Reiné vestigde in Nederland zijn naam als visionair filmmaker met de historische zeeslagfilm Michiel de Ruyter, een kritische en commerciële hit. In Hollywood regisseerde hij meer dan 20 speelfilms, die allemaal een commercieel success waren. Daarnaast heeft hij zijn stempel gedrukt op prestigieuze internationale televisieseries zoals Marvel's InhumansBlack Sails en HALO.

    Reiné staat bekend om zijn veelzijdigheid en hands-on aanpak. Naast regisseren beheerst hij disciplines als cinematografie, schrijven en produceren, waarmee hij een unieke creatieve controle over zijn projecten uitoefent. Recentelijk oogstte hij succes met de Netflix-actiefilm Fistful of Vengeance en de speelfilm Classified, waarin Aaron Eckhart een hoofdrol speelt.

    Met zijn vermogen om grensverleggende verhalen te vertellen en zijn ongeëvenaarde visuele stijl blijft Roel Reiné een toonaangevende kracht in de internationale film- en televisiewereld.

  • Antoinette Beumer is sinds 1 november 2021 Director Local Language Original Series Benelux bij Netflix. In deze rol focust Antoinette zich op het ontwikkelen en bedenken van nieuwe series voor de Benelux markt. Met haar brede netwerk en talent om ideeën uit verschillende genres te ontwikkelen richt zij zich op zowel de bestaande als de nieuwe generatie makers, om bij te dragen aan een diverser en inclusiever content aanbod.

    Antoinette Beumer is bekend als regisseur van veelgeprezen Nederlandse films en series. Voor haar films De gelukkige huisvrouw(2010), LOFT (2010) en Soof (2013) kreeg ze de prestigieuze Platinum Film Award. Naast films, maakte Antoinette ook de succesvolle televisieseries Willemspark (2007), In therapie (2011) en Oogappels (2018).

    Na de thriller film Rendez-Vous (2015) besloot Antoinette haar debuutroman Mijn vader is een vliegtuig te schrijven, waarmee ze in 2018 de Hebban Debuutprijs won. De gelijknamige film die ze regisseerde ging in september 2021 op het Nederlands Filmfestival in première en was daarna te zien in de Nederlandse bioscopen.

    In het werk van Antoinette staat samenwerking en vernieuwing centraal. Dit vormde ook de basis in haar rol als Hoofd Scripted Drama bij Videoland/RTL (2019) waarin zij succesvolle samenwerkingen heeft opgezet tussen commerciële streamingdiensten en het Nederlands FilmFonds. Onder haar leiding werd bovendien de Videoland Academy voor nieuw schrijftalent opgericht en initieerde ze Generation Inclusion. Een talentontwikkelingstraject waarin de sector de handen ineenslaat om een nieuwe generatie makers op te leiden voor een diverser en inclusiever medialandschap.

View Event →
Kijken over de grens met Gaite Jansen
Feb
26

Kijken over de grens met Gaite Jansen

Kijken over de grens

In dit nieuwe programma richten we onze blik op de filmindustrie over de grens. Dit doen we samen met Nederlandse makers die hun sporen hebben verdiend in het buitenland. Aan de hand van fragmenten vertellen zij over hun loopbaan, het werkproces in het buitenland en waar we ons in Nederland door kunnen laten inspireren. Het programma wordt gemodereerd door Antoinette Beumer en komt tot stand in samenwerking met Netflix.

Tijdens de tweede editie op 26 februari gaan we in gesprek met actrice Gaite Jansen, die o.a. speelde in de bekende internationale series als Peaky Blinders (2016), Jett (2019) en Leopard Skin (2022).

 

Kijken over de grens met Gaite Jansen

woensdag 26 februari | Felix Meritis, Zuilenzaal | 20:00 start programma | 21:30 start borrel

DAFF-leden melden zich aan via de online ledenomgeving:

Nog niet eerder aangemeld? Volg dan onderstaande stappen:

  • Vul je e-mailadres in (waarmee je bij ons staat ingeschreven)

  • Klik op ‘Maak een nieuw wachtwoord aan’

  • Klik op ‘Inloggen’

  • Maak een wachtwoord aan via de link die je in je mailbox ontvang

  • Log in met je e-mailadres en wachtwoord

Zou je je gegevens willen controleren en indien nodig aanpassen? In deze omgeving zijn ook al onze uitgaande berichten te vinden onder 'Nieuws' en kun je je opgeven voor activiteiten. Klik voor dat laatste op 'Aanmelden activiteit' op de homepagina. 

Tip! Zet ook alvast 19 maart in je agenda voor de derde editie van Kijken over de grens!

Foto Gaite Jansen: Romy Treebusch.

  • Gaite Jansen wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde Nederlandse acteurs van haar generatie. Samen met Carla Gugino was ze onderdeel van de vaste cast van de HBO/Cinemax-serie Jett (2019) en Leopard Skin (2022), geregisseerd door Sebastian Gutierrez. Ze maakte indruk met haar opvallende rol in seizoen drie van BBC’s Peaky Blinders (2016), waarin ze de intrigerende Prinses Tatiana Petrovna speelde, en Line of Duty (2017), waar ze een hoofdrol had in seizoen vier. Momenteel is Gaite te zien in Babygirl (2024) waarin ze een bijrol heeft, een A24-film geregisseerd door Halina Reijn.

    Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze al talloze hoofdrollen gespeeld: haar vertolking van een dove tiener, een rol waar ze speciaal gebarentaal voor leerde, in het veel geprezen 170Hz (2011) leverde haar nominaties op voor Beste Actrice bij het Seattle Film Festival en de Gouden Kalf Competitie. Ze speelde naast Yootha Wong-Loi-Sing in Hoe Duur was de Suiker (2013), de openingsfilm van het Nederlands Film Festival datzelfde jaar, en was te zien in Supernova (2014) die draaide in de Generations-competitie op de Berlinale. Ze speelde ook in Steekspel (2012), een interactief project van Paul Verhoeven, dat in 2013 de International Digital Emmy Award won, en in Knielen op een Bed Violen (2016), waarmee ze voor de tweede keer voor een Gouden Kalf genomineerd werd.

    Recenter schitterde Gaite in twee seizoenen van de Nederlandse hitserie Hollands Hoop (2017-2020). Ze speelde ook de titelrol in de arthouse film Bo (2022), waarmee het Nederlands Film Festival afsloot, en in de Netflix Original-film Happy Ending (2023) van Joosje Duk en naast Martijn Lakemeier. Kort daarna speelde ze samen met Alicia Silverstone in Krazy House (2024), een spannende Nederlandse komische horrorfilm die zijn debuut maakte op het prestigieuze Sundance Film Festival. Haar meest recente project is de Videoland-serie Safe Harbor, waarin ze speelt naast Alfie Allen, Charlie Murphy en Jack Gleeson.

    Gaite studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht, een van de beste toneelscholen van Europa. Op het podium werkte ze samen met internationaal gerenommeerde theaterregisseurs zoals Tony Award-winnaar Ivo van Hove en Simon Stone. Ze vertolkte Ophelia in Hamlet vs Hamlet, speelde in MedeaAfter the Rehearsal/Persona en The Silent Force.

  • Antoinette Beumer is sinds 1 november 2021 Director Local Language Original Series Benelux bij Netflix. In deze rol focust Antoinette zich op het ontwikkelen en bedenken van nieuwe series voor de Benelux markt. Met haar brede netwerk en talent om ideeën uit verschillende genres te ontwikkelen richt zij zich op zowel de bestaande als de nieuwe generatie makers, om bij te dragen aan een diverser en inclusiever content aanbod.

    Antoinette Beumer is bekend als regisseur van veelgeprezen Nederlandse films en series. Voor haar films De gelukkige huisvrouw(2010), LOFT (2010) en Soof (2013) kreeg ze de prestigieuze Platinum Film Award. Naast films, maakte Antoinette ook de succesvolle televisieseries Willemspark (2007), In therapie (2011) en Oogappels (2018).

    Na de thriller film Rendez-Vous (2015) besloot Antoinette haar debuutroman Mijn vader is een vliegtuig te schrijven, waarmee ze in 2018 de Hebban Debuutprijs won. De gelijknamige film die ze regisseerde ging in september 2021 op het Nederlands Filmfestival in première en was daarna te zien in de Nederlandse bioscopen.

    In het werk van Antoinette staat samenwerking en vernieuwing centraal. Dit vormde ook de basis in haar rol als Hoofd Scripted Drama bij Videoland/RTL (2019) waarin zij succesvolle samenwerkingen heeft opgezet tussen commerciële streamingdiensten en het Nederlands FilmFonds. Onder haar leiding werd bovendien de Videoland Academy voor nieuw schrijftalent opgericht en initieerde ze Generation Inclusion. Een talentontwikkelingstraject waarin de sector de handen ineenslaat om een nieuwe generatie makers op te leiden voor een diverser en inclusiever medialandschap.


View Event →
Kijken over de grens met Jasper Wolf
Feb
12

Kijken over de grens met Jasper Wolf

Kijken over de grens

In dit nieuwe programma richten we onze blik op de filmindustrie over de grens. Dit doen we samen met Nederlandse makers die hun sporen hebben verdiend in het buitenland. Aan de hand van fragmenten vertellen zij over hun loopbaan, het werkproces in het buitenland en waar we ons in Nederland door kunnen laten inspireren. Het programma wordt gemodereerd door Antoinette Beumer en komt tot stand in samenwerking met Netflix.

Tijdens de allereerste editie op 12 februari gaan we in gesprek met DOP Jasper Wolf, bekend van o.a. Babygirl (dir. Halina Reijn) en Monos (dir. Alejandro Landes).

 

Kijken over de grens met Jasper Wolf

woensdag 12 februari | Felix Meritis, Zuilenzaal | 20:00 start programma | 21:30 start borrel

De eerste editie van Kijken over de grens komt tot stand met medewerking van Cinéart.

Tip! Zet ook alvast 26 februari en 19 maart in je agenda voor de tweede en derde editie van Kijken over de grens!

DAFF-leden melden zich aan via de online ledenomgeving:

Nog niet eerder aangemeld? Volg dan onderstaande stappen:

  • Vul je e-mailadres in (waarmee je bij ons staat ingeschreven)

  • Klik op ‘Maak een nieuw wachtwoord aan’

  • Klik op ‘Inloggen’

  • Maak een wachtwoord aan via de link die je in je mailbox ontvang

  • Log in met je e-mailadres en wachtwoord

Zou je je gegevens willen controleren en indien nodig aanpassen? In deze omgeving zijn ook al onze uitgaande berichten te vinden onder 'Nieuws' en kun je je opgeven voor activiteiten. Klik voor dat laatste op 'Aanmelden activiteit' op de homepagina. 

  • Jasper Wolf is een Nederlandse cameraman, geboren en woonachtig in Amsterdam.

    Hij is lid van de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en lid van de Oscar Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

    Jasper staat bekend om zijn werk als director of photography voor opvallende films zals: Monos, Instinct, Paradise Drifters, Code Blue, Bodies Bodies Bodies, Golda en meest recent Babygirl.

    Jasper’s cinematografie is omschreven als gevoelig, emotioneel geladen en altijd instrumenteel voor de visuele identiteit en eigenheid van de film. Ook door een opmerkelijke connectie met de acteurs op het scherm is zijn camerawerk vaak beschreven als een extra personage binnen de scène.

    Zijn werk wordt geprezen door zowel filmcritici als publiek en heeft hem meerdere prijzen en nominaties opgeleverd. Onder andere een Gouden Kalf voor Code Blue en Niemand in de Stad en een ASC Spotlight Nomination voor Monos.

    Babygirl is zijn derde speelfilm samenwerking met regisseur/schrijver Halina Reijn, met in de hoofdrollen Nicole Kidman, Harris Dickinson, Antonio Banderas, Sophie Wilde en geproduceerd door A24. Babygirl ging in première in Venetië, werd genomineerd voor de Gouden Leeuw alwaar Nicole Kidman de Volpi Cup won voor beste actrice.

    Jasper Wolf wordt vertegenwoordigd door Ann Murphy en Lily Fettis Green bij CAA en Rebecca Fayyad Palud bij LUX Artists.

  • Antoinette Beumer is sinds 1 november 2021 Director Local Language Original Series Benelux bij Netflix. In deze rol focust Antoinette zich op het ontwikkelen en bedenken van nieuwe series voor de Benelux markt. Met haar brede netwerk en talent om ideeën uit verschillende genres te ontwikkelen richt zij zich op zowel de bestaande als de nieuwe generatie makers, om bij te dragen aan een diverser en inclusiever content aanbod.

    Antoinette Beumer is bekend als regisseur van veelgeprezen Nederlandse films en series. Voor haar films De gelukkige huisvrouw(2010), LOFT (2010) en Soof (2013) kreeg ze de prestigieuze Platinum Film Award. Naast films, maakte Antoinette ook de succesvolle televisieseries Willemspark (2007), In therapie (2011) en Oogappels (2018).

    Na de thriller film Rendez-Vous (2015) besloot Antoinette haar debuutroman Mijn vader is een vliegtuig te schrijven, waarmee ze in 2018 de Hebban Debuutprijs won. De gelijknamige film die ze regisseerde ging in september 2021 op het Nederlands Filmfestival in première en was daarna te zien in de Nederlandse bioscopen.

    In het werk van Antoinette staat samenwerking en vernieuwing centraal. Dit vormde ook de basis in haar rol als Hoofd Scripted Drama bij Videoland/RTL (2019) waarin zij succesvolle samenwerkingen heeft opgezet tussen commerciële streamingdiensten en het Nederlands FilmFonds. Onder haar leiding werd bovendien de Videoland Academy voor nieuw schrijftalent opgericht en initieerde ze Generation Inclusion. Een talentontwikkelingstraject waarin de sector de handen ineenslaat om een nieuwe generatie makers op te leiden voor een diverser en inclusiever medialandschap.


View Event →
Brain Room x Oostende
Feb
5
to Feb 7

Brain Room x Oostende

DAFF-leden konden zich t/m 12 december 2024 aanmelden voor een speciale editie van de DAFF Brain Room tijdens Filmfestival Oostende 2025.

De Brain Room van de DAFF is dé plek voor inhoudelijk uitwisseling tussen makers uit verschillende vakdisciplines. DAFF-leden denken belangeloos mee met de plannen van collega’s om bij te dragen aan de kwaliteit van speelfilms, documentaires en series en de talentontwikkeling van ervaren makers. Deze bijzondere editie is een samenwerking tussen de Ensor Akademie uit Vlaanderen en de Dutch Academy For Film en komt tot stand met financiële steun van Netflix en met medewerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Doel is om de uitwisseling tussen Nederlandse en Vlaamse makers te bevorderen en elkaars input mee te nemen bij de ontwikkeling van filmplannen.

Ditmaal zijn we op zoek naar makers van twee Nederlandse en twee Vlaamse projecten en zes gesprekspartners uit ieder land die meereizen naar Filmfestival Oostende! We zorgen voor een mooi randprogramma tijdens het festival, waaronder industry talks en de mogelijkheid om de uitreiking van de Ensors bij te wonen.

De DAFF Brain Room is exclusief voor leden van de Dutch Academy For Film.

 DAFF-leden hebben een uitnodiging ontvangen met meer details en instructies om zich aan te melden. Je kan de uitnodiging ook vinden onder nieuwsberichten in het online ledenportaal of de DAFF-app.

View Event →
DAFF Filmdebat 2024
Dec
11

DAFF Filmdebat 2024

De Dutch Academy For Film nodigt de sector uit voor het DAFF Filmdebat 2024: het inhoudelijk debat voor de hele sector over de kwaliteit en het bereik van de Nederlandse bioscoopfilm. Het DAFF Filmdebat vindt plaats op woensdag 11 december in Eye Filmmuseum.

Deze tweede editie van het DAFF Filmdebat zal, net als vorig jaar, bestaan uit een plenaire ontvangst en afsluiting met daartussen een break-out sessie. Het debat staat dit jaar in het teken van samenwerking en vertrouwen. Professionals uit de gehele filmsector zijn van harte welkom om actief mee te denken.

De conclusies van het DAFF Filmdebat van vorig jaar en de NFF Conferentie van dit jaar liegen er niet om: de gehele keten moet nog meer en intensiever met elkaar gaan samenwerken. Het belang van samenwerken bleek ook uit het in 2022 gepresenteerde Sectorplan met hierin de bouwstenen voor “de duurzame versterking van de productie, pluriformiteit, kwaliteit en zichtbaarheid van Nederlandse culturele audiovisuele producties.”*  

*Lees hier het verslag van het DAFF Filmdebat 2023het verslag van de NFF Conferentie 2024 en het Sectorplan ten behoeve van een betere en evenwichtigere samenwerking in de AV-sector.

DAFF Filmdebat 2024

Datum: woensdag 11 december 2024
Tijd: 13:30 - 17:30 (inloop vanaf 13:00 en borrel vanaf 17:30)
Locatie: Eye Filmmusuem, IJpromenade 1, 1031KT Amsterdam

Ben jij erbij? We vragen je dan om uiterlijk zondag 1 december het aanmeldformulier in te vullen via onderstaande knop. Er is beperkt plek in de zaal. Daarom is je aanmelding pas definitief als je een bevestiging van deelname ontvangt. 

Neem voor vragen contact op met de DAFF via office@daff.org.

Het DAFF Filmdebat 2024 komt tot stand met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, NVPI Film en Eye Filmmuseum en in samenwerking met het Nederlands Film Festival.

Programma DAFF Filmdebat 2024 

  • Ewa Puszczyńska, producent van o.a. The Zone of Interest, geeft een inspirerende speech over het belang van coproduceren. Ze zal niet alleen vertellen hoe zij dit aanpakt, maar ook hoe zij onderwerpen vindt en vervolgens samen met makers tot verhalen ontwikkelt.

  • Tzara Tristana, de nieuwe directeur van de Nederlandse Filmacademie, komt een presentatie geven over haar visie op het filmonderwijs. Tot voor kort was zij hoofd Fiction Direction van de National Film School of Denmark in Kopenhagen, waar zij verantwoordelijk was voor de inhoud en dagelijkse gang van zaken van de opleiding. Ze vernieuwde het curriculum met initiatieven op het gebied van ondernemerschap en leiderschap en implementeerde meer aandacht voor samenwerking en creativiteit, zowel in het eindresultaat als in het proces. 

  • Iwana Chronis en George van Breemen zullen vooruitblikken op de speerpunten van het nieuwe beleid van het Filmfonds dat in 2025 ingaat en waarvoor in 2024 de eerste stappen al zijn gezet. 

  • Een gezamenlijke brainstormsessie over het bevorderen van samenwerking.

  • Een analyse van Nederlandse successen.

View Event →
IDFA: Dutch Doc Day
Nov
21

IDFA: Dutch Doc Day

Dit jaar vindt IDFA’s Dutch Doc Day plaats op 21 november. De DAFF is dit jaar partner van dit programma. Binnenkort wordt er meer bekendgemaakt over de inhoud van dit programma.

View Event →
Brain Room
Nov
11

Brain Room

DAFF-leden opgelet: het is weer tijd voor een nieuwe editie van de Brain Room! Tijdens de Brain Room komen makers uit verschillende disciplines samen om 3 projecten in ontwikkeling/productie te bespreken. Het is een plek waar men zich door kennis en ervaring van mede Academy-leden kan laten inspireren. Deze editie wordt gemodereerd door Valerie Bisscheroux.  

Naast scenario-ontwikkeling is de Brain Room de perfecte plek voor andere disciplines. Wil je als acteur/actrice bijvoorbeeld een specifieke scene uitproberen (samen met een regisseur), heb je rushes of misschien zelfs een (deel van een) montage waar je graag testpubliek voor wil inzetten, een moodboard, decoupage of reseachplan waar je graag feedback op wil? Geef je dan op, alles is mogelijk. We passen ons aan, aan jouw behoefte! Er is ruimte voor 3 projecten.

Het is ook mogelijk om mee te doen zonder project. In dit geval ga je het gesprek aan met de deelnemers en help je hen verder op weg vanuit jouw expertise. Makers vanuit alle disciplines zijn uiteraard welkom!

Leden van de DAFF hebben een uitnodiging ontvangen per mail. Vul het inschrijfformulier in om je op te geven. De deadline is dinsdag 29 oktober 12.00. Bij veel aanmeldingen moeten we een selectie maken. Op 31 oktober hoor je definitief of je erbij bent op 11 november.

 *Dit programma komt tot stand met een financiële bijdrage van Netflix.

Ook meedoen aan de Brain Room en andere activiteiten van de DAFF en meestemmen voor de Gouden Kalf Competitie 2025? Word lid! Lees hier meer.

View Event →
Screening Blitz + nagesprek met Steve McQueen
Nov
6

Screening Blitz + nagesprek met Steve McQueen

Op woensdag 6 november organiseert de DAFF een speciale vertoning van Blitz, inclusief nagesprek met schrijver en regisseur Steve McQueen.

In de mail heb je een uitnodiging ontvangen voor de speciale Apple Original Films' vertoning van BLITZ op woensdag 6 november in Eye. De vertoning wordt gevolgd door een gesprek met scenarioschrijver, regisseur en producent van de film: Steve McQueen

Klik hier voor de trailer van BLITZ.

Datum: woensdag 6 november 2024
Tijd: inloop vanaf 18:00, start zaalprogramma om 18:30
Locatie: Eye Filmmuseum, Cinema 1. IJpromenade 1, Amsterdam.
Na afloop bieden we je een hapje en drankje aan. 

Deze speciale vertoning is exclusief voor leden van de DAFF. Deze uitnodiging is strikt persoonlijk en kan niet worden overgedragen. Voor deze vertoning geldt een beperkt aantal plekken, je kan je aanmelden via het DAFF ledenportaal, zie de uitnodiging in je mail. Als het vol zit, kun je je aanmelden voor de wachtlijst. 

View Event →
Nieuwe kansen voor publieksbereik
Oct
8

Nieuwe kansen voor publieksbereik

Wil je de impact van je producties vergroten en nieuw publiek bereiken? Ontdek hoe je met innoverende marketingstrategieën kunt inspelen op kansen in een veranderend medialandschap, waar diversiteit en inclusie steeds centraler staan. Producties die diverse doelgroepen aanspreken, trekken een breder publiek aan en zorgen voor meer betrokkenheid. 

Tijdens het event ‘Nieuwe kansen voor Publieksbereik’ op 8 oktober, georganiseerd door de Dutch Academy For Film en FilmForward, krijg je inzichten en strategieën aangereikt om jouw publiek op een vernieuwende manier te bereiken. Laat je tijdens deze bijeenkomst inspireren door succesvolle cases uit andere sectoren en leer hoe inclusief werken economische impact kan hebben. 

Test je kennis! Een diverse en realistische representatie, zowel voor als achter de schermen, kan het bereik en de impact van jouw producties vergroten. Maar hoe representatief is onze industrie eigenlijk? In een interactieve sessie verkennen we, aan de hand van onderzoeken van KLEUR en Vrouwen in Beeld, de verschillende vormen van representatie in film en televisie.

Datum: 8 oktober 2024
Tijd: 14:30-17:00 uur
Locatie: De Balie, Amsterdam
Met borrel achteraf.

Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht.  

DAFF-leden melden zich aan via het ledenportaal.

Niet-leden melden zich aan via dit aanmeldformulier.

Over de sprekers

Baba Touré | Home Agency

Baba Touré is de oprichter van Home, een social-first creative agency uit Amsterdam. Met een energiek team van 40 creatievelingen werkt Home voor topmerken als IKEA, Zalando, de Gemeente Amsterdam en Rituals. 

Dit jaar zette IKEA voor het eerst voet op Lowlands met een opvallend en innovatief concept: een dome vol zachte bedden en noise-cancelling koptelefoons, waar overprikkelde festivalgangers even konden opladen om vervolgens weer vol energie verder te feesten. Waarom kiest een wereldmerk voor betaalbare meubelen ervoor om aanwezig te zijn op een festival? En hoe heeft Home Agency dit briljante idee en de strategie erachter ontwikkeld?

 

Patritia Pahladsingh | Accenture Song

Patritia Pahladsingh, CEO & Managing Director van Accenture Song Nederland, is bestuurslid bij VNO-NCW Metropool Amsterdam, het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland, de Raad van Advies van de Vereniging Rembrandt en Jurylid van de Esprix Awards. 

Ze was werkzaam in de creatieve industrie als Managing Director en werd in februari 2023 benoemd tot CEO van Accenture Song Nederland, waar ze kansen ziet om creatie toe te voegen aan tastbare bedrijfstransformaties. Met de belofte van "growth through relevance at the speed of life," helpt Accenture Song bedrijven met baanbrekende oplossingen om zich aan te passen aan de snel veranderende wereld. Door diepgaande klantinzichten te combineren met technologische vooruitgang, creëert Accenture Song groei en opent het nieuwe deuren voor toekomstgerichte merken.

Winnie Lau | SK Global Entertainment (online)

Van 2018 tot september 2023 was Winnie Lau ‘Head of international local productions – East and South East Asia’ bij SK Global entertainment. Zij was daar was werkzaam onder andere  producent van de Indonesische hitserie ‘The Talent Agency’ (Indonesische versie van ‘Call my Agent’) met Disney+. 

Voor SK Global was zij ‘Head of international productions and distribution’ bij Jet Tone Films, het productiebedrijf van regisseur Wong Kar Wai en Executive Vice President bij Fortissimo Films in New York en Hong Kong. 
Voor Fortissimo bracht ze bekroonde films als ‘Winter’s bone’, ‘Jiro dreams of sushi’, ‘In the mood for love’ en ‘Norwegian Wood’ naar een wereldwijd publiek. 

Winnie is lid van de American Motion Picture of Arts and Sciences en is momenteel, vanuit haar woonplaats Hanoi, bezig met de opnames van de speelfilm 'Mothernet’, een coproductie tussen Indonesië en Singapore.

View Event →
Genomineerdendiner Gouden Kalf Competitie
Oct
1

Genomineerdendiner Gouden Kalf Competitie

Dit jaar vieren we alle nominaties voorafgaand aan het gala met een feestelijk diner op woensdag 25 september. Genomineerden ontvangen hier t.z.t. een uitnodiging voor. Aangezien de nominaties pas op zondag 22 september bekend worden gemaakt, vragen we alle makers die in aanmerking komen voor een nominatie om woensdag 25 september vanaf 16:45 vrij te houden. 

View Event →
EY Gouden Kalveren Gala
Sep
27

EY Gouden Kalveren Gala

Het laatste spannende hoogtepunt van het festival: de feestelijke uitreiking van de Gouden Kalveren. Wie gaan naar huis met de prijzen?

Volg vrijdag 27 september vanaf 20:00 uur de gratis livestream van het EY Gouden Kalveren Gala. Verwacht legendarische speeches, prachtige outfits en ontroerende momenten. We vieren de Nederlandse film!

Voor velen is de uitreiking van de Gouden Kalveren, de grote filmprijzen van Nederland, het feestelijke en spannende hoogtepunt van het festival. Alle makers die meewerkten aan speelfilms, korte films, documentaires, series en digitale cultuurproducties maken kans op de felbegeerde beeldjes in 24 categorieën. 

Niets missen? Volg vanaf 18:30 op Instagram het liveverslag vanaf de rode loper.

View Event →
Stemronde 3: bepalen Gouden Kalf-winnaars
Sep
22
to Sep 25

Stemronde 3: bepalen Gouden Kalf-winnaars

De stemperiode duurt van zondag 22 september 2024, 20:00 tot en met woensdag 25 september 2024, 23:59. Alle geregistreerde stemmers kunnen stemmen in alle twaalf prijscategorieën. Ze kunnen in iedere categorie één stem uitbrengen, de persoon/film met het hoogste aantal stemmen is de winnaar. De winnaars van de Gouden Kalveren 2024 worden op vrijdag 27 september tijdens het Gouden Kalveren Gala 2024 bekendgemaakt.

View Event →
Bekendmaking Nominaties Gouden Kalf Competitie
Sep
22

Bekendmaking Nominaties Gouden Kalf Competitie

Wie maakt kans op een Gouden Kalf? Of misschien wel meerdere? Dit wordt duidelijk op de zondagmiddag in het festival, want dan maken we de nominaties voor de Gouden Kalveren bekend.

Zondagmiddag 22 september stroomt het restaurantcafé van de Stadsschouwburg Utrecht vol met gespannen makers, want dan wordt bekendgemaakt welke films, series en digitale cultuurproducties genomineerd zijn voor een Gouden Kalf. We trappen de middag af met de uitreiking van de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek door de jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

De toegang van deze bekendmaking is gratis. Iedereen is van harte welkom om dit spannende moment mee te beleven! Blijf je na de bekendmaking ook nog even hangen om te proosten?

View Event →
DiscoDIP! - Diversity In Pictures
Sep
21
to Sep 22

DiscoDIP! - Diversity In Pictures

Het Filmfeest in de Winkel van Sinkel tijdens het Nederlands Film Festival is terug van weggeweest! Kom op zaterdag 21 september naar DiscoDIP! - Diversity In Pictures. Van 20:00 - 02:00 in De Winkel van Sinkel. 

Het feest staat in het teken van diversiteit en inclusie in de filmsector, want wij streven naar een nog betere representatie voor iedereen. We vieren graag met jullie de positieve ontwikkelingen en de mooie initiatieven die zich hiervoor inzetten. Daar mag op gedanst worden!

De toegang tot het feest is gratis. Als DAFF-lid is het mogelijk om jezelf aan te melden voor de gastenlijst en je van toegang tot het feest te verzekeren. In de nieuwsbrief van september staat hoe je je aanmeldt voor de gastenlijst.

DiscoDIP wordt georganiseerd door het Nederlands Film Festival samen met ACT Acteursbelangen, KLEUR, Vrouwen in Beeld, Point of VieW, FilmForward, Dutch Academy For Film, Netwerk Scenarioschrijvers, Dutch Directors Guild, de Ondernemers Club van het NFF en de Winkel van Sinkel.

View Event →
Academy Vertoningsweekend
Aug
30
to Sep 1

Academy Vertoningsweekend

In het weekend van 30 augustus t/m 1 september organiseren de DAFF en het NFF het Academy Vertoningsweekend in LAB111. Dit is voor stemmers voor de Gouden Kalveren de kans om drie dagen lang, samen met andere leden, de films in competitie op het grote scherm te bekijken.

View Event →
Stemronde 2: bepalen Gouden Kalf-nominaties
Aug
19
to Sep 4

Stemronde 2: bepalen Gouden Kalf-nominaties

Tijdens deze stemronde worden de nominaties in alle prijscategorieën bepaald. De stemperiode loopt van 19 augustus tot en met 4 september 2024. Iedere stemmer stemt binnen de sectie waarvoor die is geregistreerd in de prijscategorieën die daaraan verbonden zijn. Voor een aantal prijscategorieën komen zowel speelfilms als lange documentaires in aanmerking. Dit geldt voor de prijscategorieën Camera, Montage, Sound Design en Muziek. Binnen een aantal secties kunnen de stemmers stemmen in meerdere prijscategorieën. Dit geldt voor de secties Postproductie (Montage, Sound Design, Muziek), Acteren (Hoofdrol, Bijrol) en Production Design (Production Design en Costume Design).

View Event →
Brain Room x Vlaanderen
Jul
9

Brain Room x Vlaanderen

De Brain Room van de DAFF is dé plek voor inhoudelijke uitwisseling tussen makers uit verschillende vakdisciplines. DAFF-leden denken belangeloos mee met de plannen van collega-makers om bij te dragen aan de kwaliteit van speelfilms, documentaires en series en de talentontwikkeling van ervaren makers. Voor een speciale editie van de Brain Room op dinsdag 9 juli slaan we de handen ineen met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Filmfestival Oostende (FFO) en DE ENSORS. Deze editie vindt plaats bij het VAF in Brussel en biedt makers uit Nederland en Vlaanderen de kans om mee te denken met elkaars plannen en verhalen.

DAFF-leden hebben per mail een uitnodiging ontvangen om zich op te geven met een project of als gesprekspartner.

*De Brain Room komt tot stand met financiële steun van Netflix.

View Event →
Stemronde 1: Stemronde 1: bepalen selectie Gouden Kalf Competitie Speelfilm
Jun
26
to Jul 3

Stemronde 1: Stemronde 1: bepalen selectie Gouden Kalf Competitie Speelfilm

Tijdens deze stemronde wordt uit alle ingeschreven speelfilms een selectie gekozen van 15 producties. De stemperiode loopt van 26 juni tot en met 3 juli 2024. Iedere stemmer die zich voor stemronde 1 registreert krijgt de producties die bekeken en beoordeeld moeten worden willekeurig toegewezen. De ingeschreven producties worden evenredig verdeeld. Stemmers worden zo spoedig mogelijk na het sluiten van de inschrijving (1 juni 2024), op de hoogte gebracht van de door hen te beoordelen producties. Stemmers in de secties Productie, Regie, Scenario, Acteren, Production Design, Camera en Postproductie krijgen 15 speelfilms toegewezen die zij kijken en beoordelen.

View Event →
Documentaire Dilemma's #6
May
15

Documentaire Dilemma's #6

Documentaire Dilemma’s #6
Documentaireserie: verdieping of valkuil?

In de reeks Documentaire Dilemma’s gaan steeds twee makers met elkaar in gesprek. Aan de hand van fragmenten vertellen zij over hun maakproces en wat hen drijft om verhalen te vertellen. De ene maker nodigt de ander uit omdat diegene de ander bewondert. De gesprekken verlopen organisch, zonder moderator. De reeks wordt dit jaar met weer drie gesprekken voortgezet op een nieuwe locatie: in het nieuwe Documentaire Paviljoen van het IDFA in het Vondelpark.

Mea Dols de Jong, regisseur van de recente serie Niemand die het ziet, gaat in gesprek met Maaik Krijgsman, showrunner van de recente serie Staal. Zij gaan in op de dilemma’s die komen kijken bij het maken van een documentaireserie; Hoe creëer je een lange dramatische lijn die het verhaal voortstuwt en boeiend blijft? Hoe blijf je dan toch flexibel en open voor datgene wat zich in de realiteit afspeelt? Wie heeft de artistieke verantwoordelijkheid, de regisseur of de showrunner?

Documentaire Dilemma’s #6
Datum: 15 mei
Tijd: 20:00 - 21:30 (met aansluitend een borrel)
Locatie: Het Documentaire Paviljoen (Vondelpark 3, Amsterdam)
Dit programma komt tot stand in samenwerking met Het Documentaire Paviljoen en met steun van het Nederlands Filmfonds.

Bijwonen van het event is gratis (zowel voor leden als niet-leden) maar we horen het graag van tevoren als je komt.


Mea Dols de Jong (1988) studeerde filosofie en natuurkunde voor ze begon aan haar opleiding aan de Nederlandse Filmacademie. Haar afstudeerfilm If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy won meer dan 27 internationale prijzen en belande op de longlist voor de Oscars. In 2016 noemde Variety Mea Dols de Jong een van de ‘Top 10 European Filmmakers to Watch’. Sindsdien werkte Mea aan verschillende documentaires en documentaire series die op meerdere filmfestivals te zien waren. Begin 2024 kwam de 4-delige documentaire serie Niemand die het Ziet uit met haar internationale première op het Cannes series festival.

Maaik Krijgsman (1969) is filmmaker/regisseur en scenarioschrijver. Als showrunner/regisseur was hij verantwoordelijk voor de 4-delige serie STAAL over Tata Steel in de IJmond. Hij maakte onder meer de reisseries Langs de oevers van de Yangtze en Door het hart van China voor VPRO televisie. Voor de serie O’Hanlons Helden won hij samen met coregisseur Roel van Broekhoven de Zilveren Nipkowschijf.

 Als scenarist schreef Maaik Krijgsman onder meer de dramaserie Elixer (releasedatum eind 2024) en was hij als hoofdschrijver verantwoordelijk voor de serie Vechtershart. Momenteel schrijft hij een dramaserie voor Netflix.

Na twee universitaire studies te hebben afgerond (doctoraal Psychologie en Algemene Letteren) bekwaamde Krijgsman zich in het filmvak.

Als editor monteerde hij vele (documentaire) series en films alvorens zelf de regie ter hand te nemen. Hij volgde scenario-opleidingen en masterclasses bij onder meer het Maurits Binger Instituut, Emmanuel Oberg, Joe Peracchio en Robert McKee. Krijgsman werkt daarnaast als regiecoach en gaf als gastdocent les op onder meer de Film Academie en de School voor Journalistiek in Utrecht.

 

Links naar werk

Mea Dols de Jong

Niemand die het ziet

Maaik Krijgsman

STAAL

View Event →
Documentaire Dilemma’s #5
Apr
24

Documentaire Dilemma’s #5

Documentaire Dilemma’s #5:
Oorlog en vlucht in beeld: documentaire als cinematografische kracht  

In de reeks Documentaire Dilemma’s gaan steeds twee makers met elkaar in gesprek. Aan de hand van fragmenten vertellen zij over hun maakproces en wat hen drijft om verhalen te vertellen. De ene maker nodigt de ander uit omdat diegene de ander bewondert. De gesprekken verlopen organisch, zonder moderator. De reeks wordt dit jaar met weer drie gesprekken voortgezet op een nieuwe locatie: in het nieuwe Documentaire Paviljoen van het IDFA in het Vondelpark.

Eefje Blankevoort en Reber Dosky gaan met elkaar in gesprek over de kracht van cinematografie in maatschappelijke documentaires; hoe kan je in vorm verschil maken? Hoe maak je een documentaire niet óver maar mét je personages? En hoe creëer je blijvende impact?

Documentaire Dilemma’s #5
Datum: 24 april
Tijd: 20:00 - 21:30 (met aansluitend een borrel)
Locatie: Het Documentaire Paviljoen (Vondelpark 3, Amsterdam)
Dit programma komt tot stand in samenwerking met Het Documentaire Paviljoen.


Bijwonen van het event is gratis (zowel voor leden als niet-leden) maar we horen het graag van tevoren als je komt.

Reber Dosky (Koerdistan, 1975) is een Koerdisch/Nederlandse filmmaker. Hij studeerde af aan de Filmacademie in Amsterdam met zijn eerste documentaire The Call (2013). Met de korte film The Sniper of Kobani (2015) brak hij door, ook internationaal en won hij de journalistieke Tegel. Zijn eerste lange documentaire Radio Kobani (2016) ging in première op IDFA en won de IDFA Award in de Nederlandse competitie. Radio Kobani won tientallen prijzen over de hele wereld. In 2017 werd zijn documentaire Meryem genomineerd voor een European Film Award. In 2019 won ook Sidik and the Panther de IDFA Award in de Nederlandse competitie. In 2023 heeft hij de documentaire Daughters of the Sun uitgebracht, die geselecteerd werd voor een Gouden Kalf. 
 
Daarnaast geeft Reber masterclasses in film, is hij artistiek directeur van het Amsterdam Koerdisch Film Festival en directeur van Stichting Adar, die een bioscoop en filmacademie in Kobani bouwt. Hij is politiek geëngageerd en brengt in zijn documentaires kleine verhalen van menselijke verhoudingen in beeld en plaatst die in een bredere, maatschappelijke context. 

Eefje Blankevoort (Montreal, 1978) studeerde Geschiedenis en Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een journalistieke duizendpoot; ze schrijft artikelen en boeken, maakt interactieve projecten, tentoonstellingen en documentaire films. Blankevoort regisseerde o.a de veelbekroonde jeugddocumentaire Nieuw, Breng de Joden thuis en Love Radio. Samen met Els van Driel maakte ze de crossmediale productie De Asielzoekmachine (genomineerd voor de Gouden Kalf interactive competition van het Nederlands Filmfestival 2016) en De Deal, een analyse van de gevolgen van de EU-Turkije-deal in 2017. In 2020 maakten zij samen Shadow Game, een veelvoudig bekroond transmediaal documentaireproject over alleenreizende vluchtelingenkinderen in Europa (o.a Gouden Kalf 2021, Prix Europa 2021).

Blankevoort is medeoprichter van journalistiek productiebureau Prospektor. Daar begeleidt ze als creatief producent ook andere makers zoals Maartje Duin (De plantage van onze voorouders), Tina Farifteh (Kitten of Vluchteling?), Laura Stek (Waar is Sarah), Nicole Terborg (Kweekje) en Çiğdem Yüksel (Moslima / Bir Bilsen). Prospektor werkt crossmediaal en maakt audio- en filmdocumentaires, interactieve projecten, tentoonstellingen, boeken en weet daarmee altijd veel impact te bereiken. Prospektor opereert op het raakvlak van kunst en journalistiek, verbindt de geschiedenis met het heden, de wereld met Nederland. Aan alle projecten ligt gedegen journalistieke research ten grondslag. Terugkerende thema’s zijn migratie, (post) conflict, ons koloniaal verleden, en beeldvorming. 

 

Links naar werk

Reber Dosky

Jezidi vrouwen: dochters van de zon

Eefje Blankevoort

Shadow Game
The Mind Game

View Event →
Documentaire Dilemma's #4
Apr
3

Documentaire Dilemma's #4

Documentaire Dilemma’s #4: In het hoofd van je personage
Tessa Louise Pope & John Appel

In de reeks Documentaire Dilemma’s gaan steeds twee makers met elkaar in gesprek. Aan de hand van fragmenten vertellen zij over hun maakproces en wat hen drijft om verhalen te vertellen. De ene maker nodigt de ander uit omdat diegene de ander bewondert. De gesprekken verlopen organisch, zonder moderator. De reeks wordt dit jaar met weer drie gesprekken voortgezet op een nieuwe locatie: in het nieuwe Documentaire Paviljoen van het IDFA in het Vondelpark.

Tessa Louise Pope en John Appel gaan met elkaar in gesprek over de kunst van emotionele research. Hoe dring je door tot de psyche van je personages? Hoe vertaal je dat naar filmische scènes? En waar ligt je morele grens?

Documentaire Dilemma’s #4: In het hoofd van je personage
Datum: 3 april 2024
Tijd: 20:00 - 21:30 (met aansluitend een borrel)
Locatie: Het Documentaire Paviljoen (Vondelpark 3, Amsterdam)
Dit programma komt tot stand in samenwerking met Het Documentaire Paviljoen.

Bijwonen van het event is gratis (zowel voor leden als niet-leden) maar we horen het graag van tevoren als je komt.


Meer over de makers

Tessa Louise Pope (Amsterdam, 1988) studeerde af als documentaireregisseur aan de Nederlandse Filmacademie. Voor haar afstudeerfilm The Origin of Trouble ontving Tessa de Wildcard Documentary Prize (Nederlands Filmfonds). Daarnaast won de film o.a. de VPRO Documentaire Prijs, de Silver Dragon for Best Director of Short Documentary Film op Krakow Film Festival en de prijs voor VEVAM Best Dutch Film op Go Short. Haar tweede film Mijn Gelukkige Ingewikkelde Familie is vertoond op onder andere IDFA, Thessaloniki International Documentary Film Festival, en CinéDOC Tbilisi. The Dutch Directors Guild bekroonde haar documentaire webserie Echoes of IS met de titel ‘Best Digital Storytelling’. In haar film Overtijd (NFF, 2019) doorbreken drie vrouwen de taboesfeer rondom abortus als ze openhartig over hun ervaringen vertellen. Haar meest recente film Zonen zonder Vaders ism BNN-VARA wordt op 4 april uitgezonden op NPO 2.  
 
Momenteel werkt Tessa aan de coming-of-age documentaireserie Zorgen waarin zeven studenten gevolgd worden in het eerste en tweede jaar van hun zorgopleiding.  Daarnaast is ze bezig met de afronding van een nieuwe film i.s.m. de VPRO (oplevering juli 2024) en de ontwikkeling van een volgende documentairefilm. 


John Appel regisseert na zijn studie Klassieke Taalwetenschappen aan de VU en een opleiding aan de Filmacademie  meer dan 40 documentaires voor de bioscoop en tv. Hij hanteert een persoonlijke stijl, dicht op de huid van zijn hoofdpersonen, gebaseerd op wat hij omschrijft als ‘emotionele research’. Zijn films zijn veelvuldig (inter)nationaal bekroond, o.a. de IDFA Award voor zijn film over volkszanger André Hazes, Zij gelooft in mij (1999), is tevens een grote hit in de bioscoop. 

The Last Victory (2003) werd genomineerd als Best European Documentary en kreeg twee Gouden Kalveren. The Player (2009), een persoonlijke film gebaseerd op herinneringen aan zijn goklustige vader, werd o.a. bekroond met de IDFA Award for Best Dutch Documentary en de Filmfonds Award voor Artistiek Succes.

Wrong time, wrong place is de Openingsfilm van IDFA 2012. Sprekend Nederland (2018), een impressionistische film over de tijdgeest aan de hand van toespraken, werd genomineerd voor de Grote Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. 

Zijn nieuwste film Free man grown (2023) is een impressionistisch portret van de virtuoze drummer/componist Yorán Vroom.

 

Links naar werk

Tessa Louise Pope

Mijn Gelukkige Ingewikkelde Famillie
Overtijd

John Appel

The Player

 

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Het Documentaire Paviljoen.

View Event →
DAFF x MTM - Working Across Borders
Mar
27

DAFF x MTM - Working Across Borders

Op woensdag 27 maart organiseert DAFF samen met MTM een panelgesprek in Den Haag over werken over de landsgrenzen in de breedste zin van het woord. Vervolgens is er de mogelijkheid om tijdens het netwerkdiner andere (inter)nationale gasten te leren kennen.

Programma
15:00 – 16:30 Panel “Working Across Borders” 
16:30 – 17:00 Guests meet Guests Drinks 
17:00 – 18:00 Networking Dinner 
18:00 – 19:30 Award Night 

Panel “Working Across Borders”

In gesprek met filmregisseur Mees Peijnenburg (Paradise Drifters) en Iris Otten (Juliet at Pupkin) verkennen de meerwaarde van het werken over de landsgrenzen. Wat haal je nog meer uit het buitenland behalve geld? Hoe ga je om met internationale coproducties? In het tweede deel zal het internationaal co-produceren worden besproken aan de hand van een showcase. Hiervoor etaleren we het werk en de werkwijze van Petr Lom en Corinne van Egeraat (I Am the River, the River is Me).  

Networking Dinner

Het walking-dinner wordt mede mogelijk gemaakt door FilmForward, NAPA, Tomtit en Witfilm. Loop rond, ontmoet (inter)nationale filmmakers, geniet van lekker eten en drink een feestelijk drankje samen met ons! 

Award Night

Om de dag feestelijk af te sluiten zijn jullie ook van harte uitgenodigd voor de Award Night van Movies That Matter. De juryleden van de verschillende competities en de genomineerde filmmakers zijn aanwezig tijdens de ceremonie.

DAFF X MTM – Working Across Borders

Datum: woensdag 27 maart 2024

Tijd: Panel 15:00 – 16:30 | Diner 17:00 – 18:00 | Award Night 18:00 – 19:30

Locatie: Theater aan het Spui, Den Haag

Bijwonen van het event is gratis, maar we horen het graag van tevoren als je komt.

Het Networking Dinner komt tot stand met steun van

View Event →
Algemene Ledenvergadering 2024 DAFF
Feb
28

Algemene Ledenvergadering 2024 DAFF

Datum: 28 februari 2024
Tijd: van 19:30 tot 21:30 uur
Locatie: Het Ketelhuis (Amsterdam)

Namens het bestuur nodigen wij onze leden graag uit voor de Algemene Ledenvergadering van de Dutch Academy For Film. Deze zal op woensdag 28 februari plaatsvinden, van 19:30-21:30 uur in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Vooraf bieden wij de mogelijkheid om een filmvertoning bij te wonen en een heuze DAFF-hap te eten in Het Ketelhuis.


Programma:

18:30 - 19:00 filmvertoning 'The ABCs of Book Banning' 
-
19:00 - 19:30 DAFF-Hap 

19:30 - 21:30 Algemene Ledenvergadering DAFF 

Over The ABCs of Book Banning:
Deze Amerikaanse documentaire is genomineerd voor de Oscar voor beste korte documentaire 2024. 

Grace Linn verzet zich tegen het verbod op bepaalde boeken op scholen in Florida. Kinderen uiten hun teleurstelling over het verlies van toegang tot boeken die belangrijke onderwerpen behandelen, zoals LGBTQ-kwesties, etniciteit en oorlog.

Bekijk de trailer hier.

Over de DAFF-Hap:
Wij bieden jullie graag de mogelijkheid aan iets te eten tussen de filmvertoning en de vergadering. 
Voor €5,- kan je mee eten in het cafe van Het Ketelhuis. Pinnen aan de bar en exclusief drankjes. 

Over de ALV:
De agenda en aanvullende stukken volgen van te voren via de mail. Mocht je vooraf een vraag of opmerking hebben dan horen we dit graag via office@daff.org

DAFF-leden hebben een uitnodiging per mail ontvangen, je kan je voor de verschillende programma-onderdelen opgeven.

View Event →
Brain Room
Feb
15

Brain Room

Op donderdag 15 februari vindt van 15:00 tot 17:300 een nieuwe editie van de Brain Room plaats. Tijdens de Brain Room komen makers uit verschillende disciplines samen om 3 projecten in ontwikkeling/productie te bespreken. Het is een plek waar men zich door kennis en ervaring van mede Academy-leden kan laten inspireren.
 

Naast scenario-ontwikkeling is de Brain Room de perfecte plek voor andere disciplines. Wil je als acteur/actrice bijvoorbeeld een specifieke scene uitproberen (samen met een regisseur), heb je rushes of misschien zelfs een (deel van een) montage waar je graag testpubliek voor wil inzetten, een moodboard, decoupage of reseachplan waar je graag feedback op wil? Geef je dan op, alles is mogelijk. We passen ons aan, aan jouw behoefte!  
 

Het is ook mogelijk om mee te doen zonder project. In dit geval ga je het gesprek aan met de deelnemers en help je hen verder op weg vanuit jouw expertise. Makers vanuit alle disciplines zijn uiteraard welkom!

Er is ruimte voor 12 personen in totaal en zal plaatsvinden in het Van Deysselhuis te Amsterdam. Het gesprek wordt geleid door Chris Westendorp. Na het gesprek is er een borrel.

Datum: donderdag 15 februari 2024
Tijd: 15:00 – 17:30 uur
Locatie: Van Deysselhuis Amsterdam

De Brain Room is exclusief voor leden van de DAFF. Een project aanmelden of je aanmelden als gesprekspartner kan in reactie op de persoonlijke uitnodiging die DAFF-leden ontvangen hebben. Mocht je aanvullende vragen hebben dan horen we deze graag via office@daff.org

*De Brain Room komt tot stand met financiële steun van Netflix.

View Event →
EEN OPEN GESPREK IN EEN BESLOTEN SETTING (over intimiteit op set)
Feb
5

EEN OPEN GESPREK IN EEN BESLOTEN SETTING (over intimiteit op set)

Filmvertoning ‘Mag ik je aanraken’ + gesprek over intimiteit op set

Na het zien van de documentaire ‘Mag ik je aanraken’ van Tamar van den Dop gaan Floortje Smit (moderatie) en Tamar van den Dop in gesprek met makers van de DAFF over intimiteit op set.
 
De bijeenkomst zal bestaan uit de filmvertoning van ‘Mag ik je aanraken’, om vervolgens, in een veilige setting, met makers onder elkaar in gesprek te gaan over waar je tegenaan loopt bij intimiteit op set en waar en hoe we dit kunnen verbeteren.
 

Datum:       maandag 5 februari 2024
Tijd:            19:00-21:00 uur
Locatie:      Het Ketelhuis, Amsterdam

Over ‘Mag ik je aanraken’:
Tamar van den Dop onderzoekt samen met acteurs hoe de verbeelding van intimiteit in films de afgelopen decennia tot stand kwam. Wat ging er mis, wanneer ging het goed en hoe kijken we met de kennis van nu hierop terug? Een jonge generatie groeit op met de aanwezigheid van een intimiteitscoördinator op de set. Maar wat doet dat met een oudere generatie? Wat draagt nu bij tot betere, mooiere en spannende scenes?

Wil je hier bij zijn?
Als DAFF-lid heb je een e-mail met aanmeldlink ontvangen. Leden van andere vakverenigingen zijn ook van harte uitgenodigd, stuur een mail naar office@daff.org om de aanmeldlink te ontvangen.

View Event →