Streamingdiensten verplicht om 5% te investeren in Nederlandse av-producties

Per 1 januari zijn grote streamingdiensten die in Nederland actief zijn verplicht om 5% van hun jaaromzet te investeren in Nederlandse films, series en documentaires.
De investeringsverplichting geldt voor streamingdiensten met een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro in Nederland. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Netflix, Amazon Prime en Disney+. Naar verwachting levert dit ruim 40 miljoen aan investeringen op voor Nederlandse av-producties.

Streamingdiensten mogen zelf bepalen in het type producties waar zij in investeren, met uitzondering van sport. Ten minste de helft van het bedrag moet aan films, dramaseries en documentaires worden besteed. Daarvan moet 60% naar onafhankelijke producenten.

Jaarlijks zal er een overzicht verschijnen met daarin de verschillende typen producties waarin is geïnvesteerd. Na drie jaar worden de resultaten van de investeringsverplichting geëvalueerd.

Lange adem
Samen met vakverenigingen uit de sector heeft de DAFF zich afgelopen jaren ingezet zodat het wetsvoorstel voor de investeringsverplichting aangenomen zou worden.

De lobby voor het wetsvoorstel kent een lange weg. Een paar jaar geleden waren we dichtbij maar na de val van het kabinet in januari 2021 begon de procedure weer van voor af aan. De lobby voerden we in nauwe samenwerking met makers- en producentenverenigingen en we voorzagen de staatssecretaris en de Tweede Kamer van informatie vanuit de sector.

Stemming Eerste Kamer
Nadat het wetsvoorstel in juni dit jaar werd aangenomen door de Tweede Kamer, stemde op 31 oktober ook de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). De fracties van GroenLinks-PvdA, OPNL, SGP, D66, CDA, FVD, SP, PvdD, VVD, ChristenUnie, BBB en 50PLUS stemden voor de invoering van zo'n verplichting, de fracties van PVV, JA21 en Volt stemden tegen.

Lees het plenaire verslag van de vergadering op 31 oktober van de Eerste Kamer en het nieuwsbericht over de steun van de senaat.

Previous
Previous

Doe mee met het onderzoek naar inkomensverschillen in film en tv

Next
Next

De winnaars van de Gouden Kalveren 2023